Tillväxtultraljud

Imorse var vi på sedvanligt besök hos bm.
Hon hade missuppfattat tiden, så hon var väldigt stressad när vi kom dit för hon trodde vi skulle varit där 10 minuter innan och hon skulle på ett hembesök efter ett tag. Vi hade inte så mycket att prata om så vi hade ingen panik över det, för vi förstod att allt skulle hinnas med. Men hon var så stirrig så hon glömde ta blodvärdet. Och jag med.
Blodtrycket hade gått upp lite så jag fick lämna urinprov för att kolla så det inte var nån havandeskapsförgiftning på gång. Men det var helt i sin ordning. Hon ville se om hon kunde höra några hjärtljud den här gången och nu var bäbisen betydligt mer samarbetsvillig. Hon behövde bara sätta dit dopplern så hörde man ett klart hjärtljud som slog sina fina 145 slag/min. Det låter ju lovande, för då kommer hon säkert att kunna höra hjärtljuden i fortsättningen också så vi slipper åka till Uppsala titt som tätt. Jag bad henne boka in en tid för att prata med den läkare som är ansluten till barnmorskemottagningen, för jag skulle behöva gå ner lite i tid och hon skulle fixa det.

Vi hade fått tid på specialistmödravården idag för att göra ett tillväxtultraljud och ett läkarbesök efteråt.
Det känns så tryggt att vara där, för det känns verkligen som att de har koll och de är alltid lika trevliga och personliga.
Ultraljudet gick bra – bäbisen är så stor nu så man kan bara se i princip en kroppsdel åt gången. Det konstaterades att det var en livlig krabat och att hon såg ”ett fint lårben”. *skrattar* Snygg redan i magen. 😀

När man gör en bedömning av storleken på bäbisen så mäter man lår och huvud men främst magen, för det är där de lägger på sig vikten nu i slutet. Sen räknar man med en diff på 10% åt båda hållen plus att bäbisens längd avgör också. Är barnet långt så blir slutvikten högre och vice versa. Så helt säkert är det inte.
I dagsläget verkar bäbisen väga 2615 vilket ligger 16% över normalkurvan. D v s den kurva man ser hos barn som väger 3500g vid födsel i v40. Hon sa att enligt de beräkningar hon kunde göra nu så antas våran bäbis väga runt 4 kg. Men vi får väl se hur det blir. Som sagt – det är bara en uppskattning.
Men att det inte är nån pytteliten bäbis det har vi märkt i det senaste. Bara på de två senaste veckorna har den blivit betydligt större.

Den överläkare vi fått tid hos var samma som jag träffade när jag gjorde kub-testet i höstas. En mycket bra läkare som känns väldigt seriös och personlig på samma gång. Hon fick det att verka som att hon faktiskt kom ihåg saker vi pratade om när vi sågs sist och det må hända att hon läst noga i journalen innan vi kom in, men det spelar ingen roll. Känslan var bra.
Hon var nöjd med den viktuppgång jag haft hittills och hon konstaterade, precis som jag, att det har gått väldigt bra för mig under den här graviditeten. Jag tog upp problematiken med mina onda fogar och hur ont jag får av att sitta som jag gör på mitt jobb hela dagarna. Hon hade inte alls svårt att förstå det och undrade om jag inte skulle jobba 50% i några veckor innan det är dags att gå hem på heltid. Så nu behöver jag inte vänta på nån läkartid hemma i Bålsta för det är redan avklarat. Skönt! Hon blev lite förvånad över att min bm inte bokat in nån tid nästa vecka för koll av blodtrycket, så jag ska ringa min bm och fixa det. Det var aaalldeles för långt fram med två veckor. Vilket jag kan förstå eftersom risken för havandeskapsförgiftning tydligen är högre när man är överviktig också. Viktiga saker det där!
Arbetssituationen på mitt jobb ”tillåter” inte egentligen att jag jobbar deltid nu ett par veckor, men jag har kommit fram till att det inte är nåt jag kan ta nån hänsyn till just nu. Men jag kan göra så gott jag kan genom att jobba 9-13 istället för 8-12 så jag täcker in för luncherna åtminstone. Och det handlar bara om två veckor för sen har jag ju tänkt gå hem i vilket fall och då kommer min vikarie in som en räddande ängel. 😀

Annonser

0 Responses to “Tillväxtultraljud”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Viktminskning

Sedan 6 maj 2012 har jag minskat: 82 kg

Dagar jag kluddat

april 2010
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Fixarflickan

Annonser

%d bloggare gillar detta: